Blog

Rejtett nyomkövető SOS vészjelzés leadására

2020.09.17 14:41
Trackimo Magyarország
Trackimo Magyarország
Rejtett nyomkövető SOS vészjelzés leadására

Miért lehet az jó, ha egy nyomkövető rejtett? Gondoltál már arra, hogy mi történne akkor, ha betörők jutnának be az otthonodba, vagy ha az utcán megpróbálnának elrabolni téged vagy szeretteidet?

Egy nyomkövető ilyenkor is segíthet, különösen, hogy SOS gombbal van ellátva. Na, és persze előny, ha a támadó nem találja meg, de te vészjelzést tudsz vele leadni.

Betörő az otthonodban? Néhány tipp, hogy mit tehetsz ilyenkor:

Egy rejtett nyomkövető segíthet, de számos más tanácsot is hasznos megfogadni.

  • Biztonságosan menekülj ki az ingatlanból

Az A tervben mindig a menekülésre kell gondolnod. A legtöbb esetben a betörő a lehető leggyorsabban akar be- és kijutni a helyszínről, a legkönnyebb kijutási utat fogja szem előtt tartani. A Safe információi szerint a betörők egyértelműen az ingatlan hátsó részén, a hátsó ajtón keresztül kívánnak bejutni, majd átkutatják a hálószobákat. Ha teheted, próbáld elkerülni ezt az útvonalat. Utolsó megoldásnak szabad csak annak lennie, hogy szembeszállunk a betörővel, mivel ez erőszakos reakciót idézhet elő. Semmi sem éri meg az életed kockáztatását.

  • Aktiváld a betörésjelző rendszert

A B terv az, ha bármilyen riasztórendszert használsz, különösen akkor, ha van rajta pánikgomb. Ha nincs ilyen riasztórendszered, akkor próbáld ki a lehetőségre álló riasztó hangot. Bármi, ami hangos felhívja a figyelmét az ingatlanra, a betörőt megijedhet, remélhetőleg eléggé ahhoz, hogy távozzon.

  • Rejtőzz el és próbáld felhívni a rendőrséget

Rejtőzz el, de közben fogd meg a mobiltelefonod, ha teheted, és menj biztonságos helyre. A legjobb, ha valahol magadra tudod zárni az ajtót vagy eltorlaszolhatod magad. Hívd a 112-t, amint lehet és magyarázd el, hogy valaki betört az otthonodba. Nehéz lesz, de próbálj nyugodt lenni, rövid és tömör szavakkal magyarázd el a történteket. Ne bontsd a vonalat, hogy hallhassák, mi történik a rendőrség kiérkezéséig. Ha azonban úgy érzed, hogy a beszéd vagy a zajkeltés veszélyeztetné az életed, vagy elárulná, hol rejtőzöl, akkor próbálj csendben maradni és írd meg SMS-ben, hogy mi történik, mi a veszély, és hogy hol laksz (112 számra, erről részletesebben itt olvashatsz). Ezzel figyelmezteted a rendőrséget, hogy segítségre van szükséged, de nem adsz ki hangokat közben.

  • Legyél nyugodt, összeszedett és higgadt, amennyire lehetséges

Előfordulhat azonban, hogy a fenti tervek kudarcot vallanak, ezért elérkezünk a D tervhez. Szemtől szembe kerülsz a betörővel. Könnyebb mondani, mint megtenni, de nagyon fontos, hogy nyugodt maradj, annál nyugodtabb marad a betörő is. Ne kiabálj és ne üvölts, tartsd a lehető legnormálisabb hangot. Ne végezz hirtelen mozdulatokat és ne mozdulj a betörő felé, tartsd felfelé a kezed és engedelmeskedj. Mondd nekik, hogy együttműködsz és ők bármit elvihetnek, amit csak akarnak. Semmi, ami a tulajdonodban van, nem éri meg az életedet. Függetlenül attól, hogy az illető arca be van-e fedve, azt javasoljuk, hogy ne lépjen kapcsolatba a betörővel, az az agresszió jeleként értelmezhető, és a betörő úgy érezheti, hogy utána képes leszel azonosítani őt.

 

Ha rendelkezel egy nyomkövetővel, az mindig legyen veled elrejtve, hogy az SOS vészjelzést le tud adni, így egyetlen gombnyomással segítséget hívhatsz.

A rejtett nyomkövető azért is jó, mert ha bármire kényszerítenének, akkor az útvonalad is követhetővé válik.

Mi a teendő betörés után?

Először a rendőrséget kell hívni, ha biztos vagy abban, hogy a betörő már távozott, akkor hívd a 112-t, de ha kétségeid vannak, hogy hol járnak a betörők, biztonságos helyről tedd ezt. Fontos, hogy ne nyúlj semmihez és ne mozgass el semmit, mivel a rendőrség kriminalisztikai csapata ujjlenyomatokat vagy lábnyomokat fog keresni. A rendőrségnek néhány órán belül meg kell érkeznie, ha a helyzet nem sürgős. Tőled vagy bárki mástól nyilatkozatot vesznek, miket láttál. Ezután megkapod az adatokat, melyek a biztosítási igény benyújtásakor elengedhetetlenek.

 

Mit szabad tenni, ha valaki betör az otthonodba?

Ha valaki jogellenesen lépett be otthonodba, akkor jogosult vagy ésszerűen önvédelmet alkalmaznia. Mindazonáltal erősen ajánlott, hogy soha ne próbálj aktívan szembeszállni egy betolakodóval, hanem először biztonságos helyre menj, majd hívd a rendőrséget a 112-es telefonszámon.

 

Mi vonzza a betörőket az ingatlanokba?

  • A betörőknek a legnagyobb vonzóerő az a meggyőződés, hogy nagyobb erőfeszítés nélkül betörhetnek. Ennek lehet olyan oka, hogy van az otthonod körül terület, ahol elrejtőzhetnek és láthatatlanok maradhatnak, mint például a benőtt bokrok és fák, vagy olyan házak, melyeken nincs világítás, vagy ha az otthonodban alacsonyabb a biztonsági szint úgy gondolják, hogy könnyen hozzáférhetnek az értékeidhez. A betörők 47%-a pillanatnyi felindulásból tőr be, ezért nagyon fontos, hogy szánj időt otthonod biztonságára, hogy ne keltsd azt a benyomást, hogy könnyen célpontja lehetsz egy betörésnek, mikor elhaladnak az ingatlanod mellett.
  • Az értékes tárgyak szabadon hagyása szintén vonzhat betörőt az otthonodba. A jól látható értéktárgyak okai lehetnek annak, hogy az opportunista betörők miért célozhatják meg otthonod. Ha tudják, hogy mi is vár rájuk bent, akkor nagyobb valószínűséggel célozzák meg az ingatlanod.

 

A betörők visszatérnek egy sikertelen kísérlet után?

Számos olyan dolog van, mely szerencsére megakadályozhatja, hogy egy betörő belépjen az otthonodba. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem próbálnák meg újra. Van esély arra, hogy később a kudarc ellenére mégis azt gondolják, hogy később képesek lesznek bejutni az ingatlanba.

 

Hogyan védekezzünk a jövőbeli betörések ellen?

  • Fontold meg betörésjelző telepítését

A riasztás fizikai látványa visszatartó erő a területet felderítő betörők elrettentésére. Ugyanakkor a nyugodtság érzését is biztosítja, hogy ha valaki belépne az otthonodba, a riasztás figyelmezteti az embereket a közelben a betolakodásról, mely elriaszthatja a betörőt.

 

  • Úgy viselkedj, mintha több ember lenne otthon

Ha egyedül vagy otthon és a csengő megszólal, akkor mindig próbálj meg úgy viselkedni, mintha nem egyedül lennél otthon. Ezt megteheted úgy, hogy kiáltod: "Megnézné valaki, hogy ki jött?" A betörők elrettentése a látszatról szól, annak a megalapozása, hogy az otthonodba nem könnyű betörni, hogy az ingatlanban több lakó van. Ezek olyan tényezők, melyeket figyelembe szoktak venni, amikor a betörők célpontot választanak.

 

  • Tanítsd meg a gyerekeknek, hogy hogyan reagáljanak idegenekre és betolakodókra

Az ajtókopogás izgalmas lehet a gyermekek számára, odarohannak, hogy megnézzék, ki az, de ez részben veszélyes lehet, ha véletlenül beengednek egy idegent. Tanítsd meg gyermekeidnek, hogy soha ne nyissák ki az ajtót, főleg, ha egyedül vannak otthon, ehelyett kapcsolják fel a villanyt valahol a házban és értesítsenek valakit, hogy kopogtak az ajtón.

 

  • Fektess be néhány egyszerű műszaki cikkbe, hogy otthonod kevésbé legyen célpont

Számos dolgot tehetsz annak érdekében, hogy otthonod biztonságosabbá váljon és kevésbé legyen vonzó célpont a betolakodók számára. Az olyan egyszerű dolgok, mint a mozgásérzékelő fények, a tüskés bokrok és a mászásgátló festékek mind blokkolók, melyeket otthonod biztonsága érdekében megvalósíthatsz.

 

Betörés után cseréld ki a zárakat

Miután a rendőrség elhagyta az ingatlant, akkor cseréld le a zárakat. A betörők 28%-a másodszor is megpróbál ugyanarra a címre bejutni, ezért fontos, hogy az ingatlan biztonságos legyen. A betörők a könnyedség és az összeszokottság miatt gyakran ismét ugyanazt a házat veszik célba. Azt gondolhatják, hogy egyszer már sikeresek voltak, így újra sikeresek lehetnek, ezért elengedhetetlen, hogy egy teljesen akkreditált, megbízható lakatos szolgáltatásait vedd igénybe, hogy otthonod ismét biztonságban legyen.

További információért keress bennünket:

info@trackimo.hu 

06-1-408-8949 ☎

Webáruház készítés
simplepay_hu