Blog

GPS nyomkövető gyerekek részére

2020.09.17 14:40
GPS nyomkövető gyerekek részére

Előfordul, hogy a gyermek véletlenül tűnik el, de mi van akkor, ha önszántából dönt úgy, hogy meglóg?

Milyen okai lehetnek annak, hogy a gyereknek nyoma vész? Hogyan lehet megbizonyosodni róla, hogy ez soha ne történjen meg?

Az eltűnt gyermek mögötti okokat, történéseket sokszor nehéz megérteni. Előfordulhat az eset akár olyan családokban is, amit teljes harmóniában élünk meg. A valós számokat is nehéz meghatározni, és a gyermekek eltűnésének magyarázatai gyakran változatosak. Míg az USA-ban 1997 és 1999 között 797 500 gyermek tűnt el, 2016-ban 465 676 eltűnt gyermek esetét jelentették az FBI-nak. Bár ez jelentős csökkenést jelez a 2006-ban regisztrált számhoz képest, mely 662 228 volt, ez mégsem teszi megnyugtatóvá a problémát.

Magyarországon 2019-re drasztikusan nőtt az eltűnt gyermekek száma. Míg 2011-ben 10 400 esetet regisztráltak, 2018-ban már 20 000-t. A gyerekek többsége a 14-16 éves korosztályba tartozik.

Biztos sokan emlékszünk a 2019-es hírekre, amikor országszerte kerestek két fiatalt, akik 16 és 17 évesek voltak. A fiatalok még 2019. áprilisában sem adtak életjelet magukról.

A hatóságok hangsúlyozzák, hogy azonnal jelentsük be az eltűnést, sose várjunk vele. Általában a gyermekek egy héten belül hazakerülnek, de évente mindig akad 100-200 eltűnt, akiről a rendőrség semmit nem tud kideríteni.

 

A számok félelmetesek lehetnek. Feltehetjük magukban ilyenkor a kérdést, hogy de miért tették ezt? Biztosan áll valami a háttérben. A fenti esetben sem volt semmi különösebb előjel. A két fiatal bár zárkózottabb, érzelmileg érzékeny tini volt, de aggódó, szeretett szülőkkel éltek. Miért történhet ez meg így egyáltalán? Miért nem koncentrálunk a kiváltó okok felderítésére és a megelőzésre?

GPS nyomkövető gyerek számára nagy segítség a biztonság növelésére, de emellett számos egyéb dologra is odafigyelhetünk.

 

Igazság szerint a gyermekek eltűnésének számos oka lehet, melyek közül néhány:

 

A probléma megértése azt jelenti, hogy tudjuk, hogy mi okozta az eltűnést. Az öt legfontosabb ok, amiért a gyerekek eltűnnek, melyről mindenkinek tudnia kellene:

  1. Nem megfelelő ellátás és felügyelet

A fiatalok még sokszor képtelennek különbséget tenni helyes és helytelen között. Emiatt is nagyon fontos az állandó felügyelet. Szülőként kötelességünk, hogy figyeljünk rájuk felnőtt korukig, vagy felnőttre bízzuk őket.

Bár a legtöbb háztartásban mindkét szülő dolgozik a megélhetésért, de ha senki nem vállalja az otthoni felügyeletet, vagy felnőtt felügyeletével programot a gyerek számára, akkor néhány gyermek elkalandozhat, akár nyom nélkül is eltűnhet. Különösen igaz ez vidéki területeken, akár amiatt, mert a hosszú utak, sok ház növeli akár az eltévedés kockázatát is.

Még 12-14 éves gyermekek is eltűnhetnek egy bevásárlóközpontban. Sose vegyük le róluk a szemünket! Néha ennek hiánya tragikus végkimenetelhez vezethet.

 

  1. Nincstelenség

A szélsőséges szegénység sok probléma egyik fő oka lehet, és ezek egyike, hogy sok gyermek eltűnését okozhatja. Néhány gyermek, akik mindig nehéz életet éltek, hisznek abban, hogy egy másik hely talán jobb életet kínál nekik, ezért végül elhagyják az otthonukat. Ezután általában még rosszabb problémákkal kell szembenézniük. Néhányukat ingyenes munkára kényszerítenek, némelyiket rabszolgaságba vagy szexuális szolgaságba adják el.

A szegénység az, ami miatt elindultak, és a szegénység akadályozza meg őket abban, hogy valaha is visszataláljanak. Néhány szélsőségesen szegénységben élő eltűnt gyermek szüleinek nincs ideje, ereje és erőforrásai a gyerekek megkeresésére. Nincs módjuk telefonálni a rendőrségre és jelenteni az esetet.

 

  1. Konfliktus a szülői felügyelet miatt

Habár ők az eltűnt gyermekek egy típusának is tekintőek, nem pedig oknak. Az egyik szülő lehet az oka annak, hogy a gyerekek eltűnnek, ami szomorú tény. Ezt az esetet az jellemzi, hogy egyik fél a gyermeket elviszi, majd eltitkolja a tartózkodását vagy visszatartja is a gyermeket, megsértve a másik szülő jogait, akinek törvényes joga van a gyerek gondozására.

Ezekben az esetekben a másik szülő vagy más családtag elől örökre eltitkolják, hogy hova vitték a gyereket, vagy még arról se adnak információt, hogy biztonságos helyen tartózkodnak-e.

 

  1. Menekülés egy kényszerített életből

Ez nem olyan gyakori ok, mint a többi listán szereplő, de továbbra is olykor előforduló.

A világ egyes régióiban a kényszerházasságok még mindig elterjedtek, és néhány gyermek számára ez egy olyan élet, melyet soha nem akartak élni. Más választásuk így nem marad mint otthagyni a menedéküknek gondolt házat, de nyugaton is jellemző a gyermekek elmenekülésének egy másik, oka a családon belüli bántalmazás, mely az egyik legrosszabb dolog, melynek a gyermek valaha is ki lehet téve. Egyetlen gyermek sem akar tovább egy tető alatt élni a bántalmazójával, aki csak rossz dolgokat okoz számára. Így néhányan kilépnek ebből abban a reményben, hogy szabadságot találnak a saját otthonukon kívül.

 

  1. Mentális betegség

A mentális betegség miatt a gyermek elveszhet, és mivel képtelen beszélni, gondolkodni vagy mozogni korlátlanul, ezért hajlamos elfelejteni a lakóhelyét, vagy nem tudja azonosítani önmagát.

Mi van akkor, ha pl. a gyermek a nagymama háza előtt játszik, és furcsa módon tűnik el? A család attól tarthat, hogy képtelen megszólalni és idegenektől való félelme miatt, biztosan nehéz neki visszatalálnia.

Azonban nem kell ilyen drasztikus esetekre gondolnunk, lehet akár érzelmi válságban is a gyermekünk, vagy egy új szerelmi érzés összezavarja.

 

Csakúgy, mint bármely más kérdésnél, az eltűnt gyermekeknél is jobb a megelőzés, mint az utólagos megoldások. A szülő néhány szempontot figyelembe véve megvédheti gyermekeit attól, hogy valaha is eltűnjenek. Lássunk néhány tippet hogyan akadályozhatják meg a szülők, hogy gyermekeik eltűnjenek:

 

  1. Soha ne vegye le a szemét gyermekéről

Könnyebb mondani, mint megtenni, de az, hogy mindig a gyerekeire figyeljen, ez a legalapvetőbb védelem, melyet biztosítani kell. A házimunkák hajlamosak elvonni a figyelmünket, de nem szabad hagynunk, hogy ez jelentős ideig tartson. A gyermekek kíváncsi elméje olyan helyekre viheti őket, ahol soha nem kellene tartózkodniuk. Vagy a környező veszélyes emberek elegendő okok arra, hogy elrabolják gyermekeinket.

Mindig legyél éber. Ha valóban van tennivalód, időnként ellenőrizd a gyermekeket, gyakran öt percenként. Soha ne hagyd őket olyan helyen játszani, ahol nem láthatod őket. Tartsd őket a közelben. Ne akard elrabolni tőlük a szabadságukat, vagy túlvédeni őket, de résen kell lennünk a biztonságuk érdekében.

 

  1. Tanítsd meg nekik a biztonsági tanácsokat

A gyermekek védelmének egyik módja az, hogy oktasd gyermekeidet a veszélyekről, melyeknek ki lehetnek téve. Nyisd ki a szemüket a valóság felé, hogy a világ nem mindig olyan biztonságos, mint gondolnák. Miután megértetted ezt, valamint azt a sok okot, amiért a gyerekek eltűnnek, tanítsd meg nekik, hogyan védhetik meg magukat. Némelyikük túl fiatal lehet ahhoz, hogy ezeket megtanulja, de ha úgy gondolod, hogy gyermeked megfelelő korban van valamilyen alapképzéshez, ne habozz ezt megadni neki.

 

  1. Kérd a modern technológia segítségét

A 10 éves gyermekeknek manapság mobiltelefonjuk van. Add oda nekik, hogy jól érezhessék magukat, de ne hagyd, hogy elcsússzon az esély, hogy megvédhesd őket. Mindig emlékeztesd gyermeked, hogy keressen téged, ha úgy érzi, hogy baj van. Tanítsd meg nekik a forródrót számát, akitől segítséget kérhet.

 

A GPS nyomkövető gyerek részére SOS gombbal van ellátva a gyors és könnyű kezelhetőségért

Egy másik módszer az, ha GPS gyerekkövetőket rögzítenek a ruházatukhoz. Ez olyan gyerekekkel működik a legjobban, akik túl fiatalok ahhoz, hogy akár telefonszámot is tárcsázhassanak. Ezek az eszközök a szemedként szolgálnak, amikor fizikailag nem tudsz együtt lenni a gyerekeiddel, különösen akkor, amikor ők az iskolában vannak. A GPS nyomkövető készülékek képesek valós időben elküldeni gyermeked tartózkodási helyét, így bármikor könnyen meghatározhatod a gyermek jelenlegi helyzetét. Ezen eszközök némelyikében van egy beépített SOS gomb is, amelyet még nagyon fiatal gyerekek is meg tudnak nyomni, hogy segítséget kérjenek, ha veszélyes helyzetbe kerülnek. Idősebbeknek is hasznos lehet, mivel nem kell a tárcsázással időt tölteni, egyetlen gombnyomással riasztani tudnak téged.

 

A világ nem néha olyan biztonságos, mint gondolnánk, és valóban sok oka van annak, hogy a gyerekek eltűnnek. Megfelelő védelmi formával azonban megmenthetjük gyermekeinket attól, hogy valaha is eltűnjenek és olyan sors várjon rájuk, mely az egész életükre kihathat. Csak annyit kell tennünk, hogy körültekintően járjunk el, tanítsuk meg gyermekeinket arra, hogy milyen módon védhetik mag magukat, és néhány megelőző intézkedést kell bevezetni, vagy akár befektetni a GPS nyomkövető eszközökbe is. További kérdésed van? Segítünk neked. Örömmel válaszolunk bármilyen nyomkövetéssel kapcsolatos kérdésre, vagy részletesebben megvitatjuk veled a lehetőségeket.

 

További információért keress bennünket:

info@trackimo.hu 

06-1-408-8949 ☎

Webáruház készítés
simplepay_hu